MM House / Elías Rizo Arquitectos

Architects: Elías Rizo Arquitectos
Location: Tapalpa, JAL, Mexico
Architects In Charge: Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Area: 1557.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Marcos García

Collaborators: Carlos Miramontes, Jenny Mora, Jenny Camarena, Paola Hernández, Alma Osnaya, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rodrigo Ortega, Daniela Valdez, Diana Reséndiz.
Interior Design: Kárima Dipp

From the architect. House MM presented an unusual challenge for us. Two brothers who owned a considerable stretch of land in Tapalpa approached us with the intention of building two separate houses. As we dug into the project´s needs we realized that both of our clients had similar needs an while they didn’t mind, and in fact preferred, that the houses share a common language, each one had to convey its own singular personality. The topography of the site imposed its own set of variables that resulted in further slight alterations in the design of each house.

A similar set of priorities was implemented in dimensioning spaces and establishing spatial relationships between functions.

Access to both buildings became a primary concern in our design. Although the entry layout and sequences were mainly driven by function, the clients expressed a desire that entrance into the houses be conceived as an experience in its own right. We then proceeded to articulate the entry modules with their various spaces (mud room, garage, storage, and service quarters) around open courtyards that catch the eye and allow daylight in.

Both buildings are shaped by a need for flexible use of space, and a desire to connect with outdoors. Throughout the houses one finds that a large extent of walls and windows are in fact operable partitions that can be hidden entirely from sight to connect adjacent spaces with kindred functions, or to expose the house to its surroundings.

House A, which was built on the higher part of the property, maintains a more introvert disposition. Its floor plan displays a slight angularity that distinguishes in from B, and all of its spaces are arranged around an open yard. Aside from the master bedroom, which stands off-axis and partially detached from the rest of the house, all dormitories contain a mezzanine level with additional beds.

House B shares to overall layout and spatial sequence of House A, but displays a strict, rectilinear floor plan which looks out beyond the property´s edge. Unlike House A, its dormitories are on a single level.

The exposed steel structure, with its clean lines and its stark geometry, acts as disciplined three-dimensional contour, framing planes and volumes clad in raw texture, which in turn a direct relationship to the building´s natural setting.

MM House / Elías Rizo Arquitectos originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 14 Oct 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

http://ift.tt/1u0xOZO http://ift.tt/1u0xNF3  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s