Guaiume House / 24.7 Arquitetura Design

Architects: 24.7 Arquitetura Design
Location: Campinas – São Paulo, Brazil
Architects In Charge: Giuliano Pelaio, Gustavo Tenca, Inacio Cardona
Area: 305 sqm
Year: 2013
Photographs: Pedro Kok

Interiors: Arquitetura Design, Claudia Strutz
Design Team: Hernando Castaño, Raphael Florezi
Structural, Electrical E Hydraulic Installations: WGA Engenharia
Construction Manager: 24.7 Arquitetura Design
Ilumination: Vertz
Stairs And Metal Roof: Tristãi Seralheria
Guard Rails: Adinox
Aluminium Window Frames: Gold Aluminio

From the architect. The site is located in Sousas, one of four districts from the city of Campinas-Sao Paulo, a place that keeps very peculiar characteristics, with provincial air, protected from Campinas high degree of industrialization even though being situated only 10 km from the busy downtown.

The building sits over the highest part of condo and overlooks Serra das Cabras southwest portion, the highest point of Campinas.

In order to integrate the nature of the terrain, the project explores the upper part and proposes the distribution of different levels. The result ensured the creation of 4 levels with internal distinct uses: garage, services, living and private area for the dorms. The optimization of natural resources, such as sun lighting and ventilation guided the design.

The house plan tends to an L shape, enabling greater integration between the ground floor and the courtyard, acting as an outdoor extension of the kitchen and dining room.

On the facade, a cube form with 5.5m overhangs towards the front of the terrain, giving this large volume an interesting sense of lightness. The south facade justifies the double height grand opening, since that optimizes daylight in a large part of the house.

Bioclimatic Features

Heat generating systems

The house is heated naturally in two ways to prevent cooling in winter:

1. Due to its thermal insulation and featuring most of its glazed area to the east.

2. Due to its shape and orientation, the house heats up by “greenhouse effect” and direct solar radiation.

Cooling generation systems

The design allows refreshing itself naturally in three ways to avoid high temperatures in the summer:

1. Glazed south surfaces and solar protections, such as brise-soleil protecting direct solar radiation on the east facade. Also blinds protect up to 90% of solar UV radiation.

2. Chilled winds that pass trough shaded areas, lowering its temperatures.

3. Allowing hot air flow off the house by natural convection. Automated upper windows extract the hot air.

Accumulation systems (heating and cooling)

The heat generated during the day in winter (from “greenhouse effect ” and direct solar radiation) accumulates on the inner walls and slabs. Thus the home stays warm all night without energy consumption. The cooling generated during the night in summer (from ventilation and natural temperature drop) renews with fresh air. Thus the house remains cool during the day without any energy consumption.

Natural ventilation

The ventilation of the residence is made continuously and naturally. The orientation and deployment of the house allows the prevailing winds to enter, allowing adequate ventilation in most environments of the house. Well-placed windows allow a continuous flow to cool off on hot days and on days of high relative humidity.

Sustainability

Resources Optimization

The search for a more sustainable design leverages natural resources such as the sun (to heat the house), wind (to cool and stabilize the humidity) and rainwater (for garden watering, toilet flushing and external areas cleaning).

Low energy consumption

In this project, the hot water is generated by solar energy collectors, the natural lighting is prevalent in all rooms of the house, required only when there isn’t enough natural light and ventilation for cooling off on hot summer months. The main objective of a bioclimatic design is to eliminate the technological devices that provide heat and cooling in a building.

Improving users health and wellbeing

The home ventilates naturally and most of the lighting is natural sun light, furthermore has good shaded areas generated by trees, this creates possibilities for leisure, providing a healthy environment and improved quality of life for its occupants.

Guaiume House / 24.7 Arquitetura Design originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 16 Apr 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

http://ift.tt/1hTMJ14 http://ift.tt/1hJTlVI  

Pradodesign @ Thumbtack

{\rtf1\ansi\ansicpg1252
{\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
{\colortbl;\red255\green255\blue255;\red92\green91\blue88;\red245\green245\blue245;}
\deftab720
\pard\pardeftab720\sl360\sa200\partightenfactor0

\f0\fs28 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
\outl0\strokewidth0 \strokec2

}

House_63 / Sonne Müller Arquiteto + Civitas

Architects: Sonne Müller Arquiteto, Civitas
Location: São José dos Campos, São Paulo, Brasil
Project Area: 480 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Daniel Secches

Interiors: Sonne Müller Arquitetos
Structures: Chuman & Chuman Engenharia
Construction: Civitas
Suppliers: Solar Energy (Paineis Fotovoltaicos) LightDesign (Iluminação) Deca (Metais); Galban Glass (Caixilhos); Arantes Marmoraria (Pedras); Gil Elétrica (Elétrica), Portobello e Eliane(Pisos e Revestimentos); Mono Pisos e Revestimentos (Fulget) RegaVale (Sistema de Irrigação)

From the architect. Looking to expedite the construction time and the division of the installation system, offices Sonne Müller and Civitas design House_63.

The residence is organized through 6 modules with a metal structure on two floors. The lot, 470 m2, shares the program of the house with the residents, where in addition to using the ground floor with terrace and garden, use the roof as leisure.

The dialogue between rustic materials – such as textiles and wood – with colder materials – such as metal structure and glass – build the space with an industrial appearance. The slabs of the “steel roof” remain evident, as well as the wiring and plumbing.

With permanent cross ventilation and a “chimney effect” through the windows and high ceilings, the atmosphere is comfortable for high temperatures. All rooms have ventilation to the outside through the large doors and windows that can be fully opened.

The green roof, in addition to functioning as an insulator, provides a leisure area with permanent view.

The social space of the house is located on the ground floor, with living room, kitchen and terrace, fully integrated when the sliding glass doors are open. On the second floor, the wooden floor adds comfort and refinement to the resident, with three bedrooms, family room and terrace with access to the roof.

The idea of painting the staircase yellow is to spark the curiosity of visitors who access via a metal walkway. Climbing to the roof of the house, surrounded by metal bodies, there is a wooden deck, a green area and a private garden. Besides covering the water heating plates, the rainwater reuse system, and the solar power generation system, it is able to generate 200 kwh / month, enough to serve the residents of the house.

Text by: Flávia Marreira

House_63 / Sonne Müller Arquiteto + Civitas originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 15 Apr 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

http://ift.tt/1t7PWU1 http://ift.tt/1iXb2we  

Veracruz Business Center / Materia Arquitectónica

Architects: Materia Arquitectónica
Location: Heroica Veracruz, Veracruz, Mexico
Project Architects: Gustavo Carmona, Lisa Beltrán
Project Area: 3,500 sqm
Project Year: 2013
Photographs: Alberto Mora

Collaborators: Hugo Blancas, Rubén Engambira, Gustavo Xoxotla, Daniela Vidal, Víctor Rivera

From the architect. The program functionality and rationality defined the formal composition of the proposal for this office building located in the port of Veracruz.

The site has several possibilities to generate a different proposal. First, its presence from a major avenue makes the facade a protagonist element. Thus, attention is paid to the design and choice of materials so it acts as a dynamic element; an element that changes with the lighting throughout the day and protects the interior from the sun and the weather of the site.

In addition, the area restrictions in plan allow us to develop the interior parking spaces and office levels in a creative and functional way.

Designing with new and inexpensive materials offers the possibility of generating a facade pattern which will be a differentiating and reference element between the architectural proposals of the area.

Veracruz Business Center / Materia Arquitectónica originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 15 Apr 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

http://ift.tt/1eGLRCz http://ift.tt/1eGLR5t